127 – Radio Houdi Begraver Gammalt

2015-05-10

Välkommen till Radio Houdi som i dag gräver sin egna grav.

John har träffat en livs levande begravningsentrepenör och pratat död och begravning med honom.
Ska man ha QR-kod på gravsten? Hur gör andra kulturer när någon dör och hur förbereders sig andra inför döden? Får man aska var man vill eller får man göra smycken av sin gamla mormor? Ska Svenska Kyrkan fortsätta ha monopol på begravning eller bör kommunerna ta över? Och hur vill John och Anders att deras begravningar ska vara?

Men vi sänker oss inte ner i graven utan att vara gravallvarliga. Vi pratar om Blade Runner, Jar Jar Binks död (?) och varför en låt som har titeln Take Me To Church kan gillas av gudlösa.
Vi begraver även vår serie om James Bond-filmer i detta avsnitt med Quantum of Solace och Skyfall.

Välkommen till avsnittet av Radio Houdi som begraver alla fördomar.

Dave Allens begravningståg

Länkar som nämns i avsnittet

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 comments on “127 – Radio Houdi Begraver Gammalt

 1. Alla köper naturligtvis inte de dyrare kistorna när de begraver folk. Ska begrava min far om mindre än två veckor och vi valde en billig kista. Eftersom att han ska kremeras så resonerade vi som så att det är bättre med en billig kista då den ändå inte kommer att finnas kvar efteråt. Urnorna finns det en uppsjö av och där valde vi en nedbrytningsbar sådan.

  The Moral Arc av Michael Shermer läste jag klart förra helgen och den kan jag verkligen rekommendera till er bägge!

  • Tack för din kommentar och jag beklagar sorgen.
   Jag var lite otydlig där, tror jag. Jag TROR jag sa att det fanns de som valde enkla spånkistor som draperades etc MEN att man i sorg lätt kan ”spendera extra” för att man är rädd att andra ska tycka att man inte hedrar den döde nog.

   Så var det när min far dog för mig. Vi var överens att det skulle vara billigt då vi också kremerade honom. Men vi la på på lite annat ”lull” så det inte skulle se billigt ut och nedvärderande. Det var sorgen som gjorde att vi tänkte irrationellt.

   Glömde säga att begravningsentreprenören jag träffade nämnde att det fanns urnor i ”äggkartongmaterial” för de som vill begrava till sjöss. Den absorberar vatten och sjunker.

   /John

 2. L. Mäkinen maj 11, 2015

  Apropå döden så kan jag rekommendera ”Den där jävla döden” av Anna Lindman
  http://www.forum.se/bocker/psykologi/d/den-dar-javla-doden/ En av de bästa böcker jag läst och den fick mig att skriva ett ”vitt brev” om hur jag vill ha det när jag kastat in handduken.

  Jag kan inte låta bli att dela med mig av en bild från en Begravningsmässa jag råkade ramla in på i Taipei häromåret.
  https://www.n0.se/v/f/2266c_mssa.jpg

  • Tack för boktipset. Vi alla borde skriva ner hur vi vill ha vår begravning innan vi dör. Det underlättar så för de efterlevande.