#15 – Nationaldag storlek medium och påstådda medium i full storlek

2012-06-12

John och Anders utforskar Natonaldagen och Dagen-D.

En intressant intervju med påstådda mediet Per Ola Thornell som skrivit boken I total sanning? Falskt och äkta i den mediala och andliga världen.

Mitt i intervjun välkomnar Radio Houdi den mest otippade gästen någonsin i en svensk skeptisk podcast. Lyssna på veckans avsnitt av Radio Houdi.

Vi lovar du inte kommer tro dina öron!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

17 comments on “#15 – Nationaldag storlek medium och påstådda medium i full storlek

 1. Mycket intressant avsnitt! Det borde markeras som sedelärande för hela skeptikerkåren om under vilka villkor samtal med “troende” kan komma till stånd. Stort av Houdi att ta det här steget och personifiera glidningen i begreppet “öppet samtal”. Applåd!

  • Du har ju rätt, Peter. Är det inte under dessa primisser, så händer det inte. De flesta har ingen aning om var den mediala världen står, helt enkelt för att de inte kan skilja satir från the real deal vid konfrontation med den.

 2. Peter, välkommen att bemöta! Du vet att du har vårt fulla förtroende att förvalta vår publik. Det har vi sagt förr.

 3. Herman Hedning jun 20, 2012

  Jag har sett att ni fått, i mitt tycke, en del oförtjänt skit för det här avsnittet då en del hävdar att ni är för snälla och inte ifrågasätter de påstående som Tornell/Lyzell kommer med.

  Det är just det som gör detta avsnitt så intressant och bra att det inte blir pajkastning, ställningskrig och ordmärkande som fallet brukar vara vid liknande möten. Här blir det ett riktigt samtal som går att lyssna på.

  Man behöver inte hålla med om en annan människas åsikter för att tycka att det är intressant att höra vad det är som får just henne att tro/tycka som hon gör.

  Ett mycket bra avsnitt, fortsätt så!

  /HH

  • Henrik jul 11, 2012

   Ja väldigt bra att få fortsätta sin sjukdom helt obehindrat? Är ni sjuka? Dessa personer bör diagnostiseras och förmodligen sen sitta inlåsta på psyket, allt dom gör här är att uppmuntra dessa sjuka personer att tro att dom inte är sjuka, det är lite som homeopater. Houdi, jag är besviken. Det borde ha varit starka män i vita rockar i väntrummet efter programmet. Jane är inte frisk….

   • admin jul 11, 2012

    Samtidigt representerar hon något som många tror på, och som föreningar såsom VoF kritiserar. Jag är inte beredd att gå så långt som du, men jag hymlar inte med att jag anser att hon har fel.

    /Anders

    • Henrik jul 11, 2012

     Jag kanske svarade lite fort igår, skulle kanske räknat till 10 innan jag skrev. Samtalet var bra, men det är ju just bara det också, ett samtal. Trodde det skulle vara lite mer intervju, med lite hårdare frågor. Tonen behöver inte vara hård, men frågorna. (If that makes sense?) Mycket öppna mål som ni missar, vet inte om det är medvetet för att för samtalet vidare men Jane slänger ur sig mycket konstigt, som inte ifrågasätts. Speciellt om att hon tyckte att AÅ skulle lugna sig tidigare innan något händer. (parafraserar). Sen att dom är minsann ÄKTA medium, bevisa att det finns äkta medium först. Man kan inte säga att man själv minsann är ett äkta medium när det inte finns något kriterie för vad ett äkta medium är, dom är alla oäkta tills det införs tester…. Men som sagt var, bra podcast och bra samtal. Men snälla “enable”a dom inte något mer =) My 2 cents

 4. John Houdi jun 20, 2012

  Tack Herman Hedning!
  Det där värmer mer än du kan tro.

  /John

 5. Hallå gubbs!

  Lyssnar för andra gången nu Lyssnade för ett par dagar sen men kan fortfarande inte bestämma mig om det är bra eller rectum… Fortsätter fundera ;-]

  Jag har börjat kolla lite om fysiska seanser och har uppfattat att dom döda där snackar genom mediet.

  Noterar här att Jane säger att hon inte kan avgöra om det var Anders eller någon av dom andra (Lisbeth kanske?)

  Nu är det ju svårt att sätta sig in i hur det är i rummet, det är väl riggat så bra som möjligt för mediet att fubba, men är det inte lite väl naivt att tro att det är spökena som snackar?

  Finns det ljudinspelningar från någon seans att lyssna på, och/eller har ni hört någon?

  H
  The G

 6. När jag hörde intervjun med Jane Lysell kom jag att tänka på:

  “forskning är inte = vetenskap, forskning som lyckosamt genomgått den vetenskapliga processen ÄR vetenskap….tillsvidare”

 7. Ett bra avsnitt, enligt min enkla åsikt, framförallt samtalet med Thornell och Lyzell. Om man som jag har följt Skeptikerpodden och tittat in i en del forum ibland och sett hur debattens vågor kan gå så är det jättestort utropstecken att Jane deltar i programmet! Riktigt bra jobbat!
  Den här typen av samtal har saknats länge i svensk skeptisk podradio. Det påminner litegrann om Righteous Indignation, som i mitt tycke är – eller var, tyvärr – den bästa skeptiska podradion. Men utan att själv ha försökt är jag säker på att det måste vara en fruktansvärt svår balansgång. Samtalet blir på något vis helt på “det andligas” premisser, känns det som. Så länge samtalet uppehåller sig kring det aktuella ämnet, den fuskande Åkesson, så är rågångarna klarare. Men det ligger på något sätt i luften att minsta kritiska fråga skulle avsluta samtalet, samtidigt som Thornell och Lyzell inte väjer för att kliva ut i tassemarkerna. Svårt svårt svårt. Svårt att inte bemöta mer eller mindre oärliga argument som att det “inte bedrivs någon forskning på paranormala fenomen”. Det bedrivs och har bedrivits mycket forskning på området – men den har hittills bara motbevisat teserna! Samtidigt så kan både Thornell och Lyzell och deras meningfränder gärna dra enormt långa slutsatser av minsta lilla rapport som hittills ofta möjligen kommit till konklusionen att “ytterligare studier behövs”. Svårt som sagt, men jag tycker ni gjorde det bra. Och kan man börja såhär, kanske det är möjligt att så småningom även föra ett något mer kritiskt resonemang.

  • Tack för feedback!
   Ja, det är svårt. Jag och Anders ansåg att vi skulle gå lite efter den radio som programmet Övernaturligt i P1 representerar vid just detta samtalet. Att vara nyfiken och höra vad som sägs och inte “gå på”.
   Vi vet att många skeptiker blev besvikna (en del ursinniga) men det får vi ta. Tycker det var intressantast att vi fick samtala med dem. Alltså inte diskutera med dem.

   Jag hoppas sådana samtal kan ske oftare i framtiden.