156 – Radio Houdi löser Palmemordet

2016-02-28

I detta avsnitt försöker John och Anders att lösa Palmemordet

Det är vid inspelningstillfället exakt 30 år sedan Sveriges Statsminister Olof Palme mördades på öppen gata i Stockholm.
10 000 personer har förhörts, 133 har erkänt mordet men vem var mördaren?
John är ganska säker på sin sak medan Anders mer tveksam.

Ett par får inte gifta sig i Virginia, USA, eftersom de inte tror på Gud.
Radio Houdi har fått ett tårdrypande mail där man uppgivet ser på när en sjuk person i deras närhet förlitar sig på alternativmedicin i stället för skolmedicin. Hur ska man kunna hjälpa sådana människor? John och Anders ger tips.

Vi ger Veckans Klappträ till en politiker och tar upp det stora debackel som skedde efter förra veckans utdelning av Veckans Klappträ som gick så långt att Anders hotades med stryk.

Vi hinner med att prata om filmen Tjejen som visste för mycket, “vuxenfilmer”, dåliga textöversättningar på film, virvlat vatten i Riksdagen, kassettskatten och filmen om Copyswede, veckans låtstöld och mycket mer.

LÄNKAR SOM NÄMNS I AVSNITTET
* Följ Radio Houdi på Twitter
Virginia Court Official Tells Atheist Couple They Have No Right To Get Married Because They Don’t Believe In God
* Hans Crispin drabbad av Parkinsons 
* Tjejen som visste för mycket (1978) – IMDb
* Kontaktlista – Vetenskap och Folkbildning
* Riksdagsledamot Carl-Oskar Bohlin till tuff attack mot riksdagskollegan Lindholm
* VoF-forumet exploderade av ljus och kärlek efter förra avsnittet
* Riksdagen tar hjälp av new age | Nyheter | Aftonbladet
* Chuck Berry – Sweet Little Sixteen (1958)
* The Beach Boys – Surfin’ USA (1963)
* Copyswede och Privatkopieringsersättningen på Vimeo

Filmen om Copyswede

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

9 comments on “156 – Radio Houdi löser Palmemordet

 1. joaboa feb 28, 2016

  Gällande Palme-mordet så verkar ni anse att det är mer eller mindre klart att det var Christer Pettersson som var mördaren. Leif GW verkar vara övertygad om att det inte är så. Även om det finns gott om knasiga privatspanare som drar ett löjets skimmer över alla som har alternativa teorier, så måste väl GW ändå betraktas som skeptiskt lagd, skärpt, och väldigt kvalificerad? Ni tror inte att det ligger något i det GW säger?

  • Nej, tror jag. GW har haft fel förr också.
   Lätt att man faller för felslutet argument from authority här. Bara för att GW är GW innebär inte att han har rätt bara för att han syns mest i tv.
   Men, nej, jag tror att GW har fel där.
   MEN jag utesluter inget. Är bara övertygad att mordet skedde av misstag och därav att det är så svårt att lösa. Hade det varit organiserat hade något kommit ut.
   /John

   • Hempan feb 29, 2016

    Hej!
    Misstagsteorin håller inte för en rationell granskning. Här torde John ha gjort avkall på sin skepticism till förmån för sin allergi mot konspirationsteorier.
    Hypotesen i ‘Satans mördare’ var att Pettersson i sitt amfetaminpåverkade tillstånd ska ha förväxlat Olof Palme med Sigge Cedergren, som han hade för avsikt att mörda för att undgå Sigges bestraffning efter att denne ska förstått att Christer försökt ‘blåsa’ honom.

    Christer ska samtidigt ha agerat så rationellt att han skaffade fram den nödvändiga utrustningen – revolver och ammunition – från Sigges lägenhet för att sedan vänta i två timmar på att skrida till verket. Enligt flera vittnen befann sig Pettersson på Sigge Cedergrens spelklubb Oxen till framemot tio på kvällen, där den senare enligt egen utsago försåg honom med amfetamin på kredit. Det är därför orimligt att föreställa sig att Pettersson skulle ha trott att Sigge Cedergren befunnit sig på biografen GRAND tillsammans med Lena, en kvinna i 30-årsåldern, som han hade fast sällskap med och som Christer Pettersson skulle ha förväxlat med den då 54-åriga Lisbet Palme.

    • När man är skeptiker spelar det ingen roll vad man säger så gör man “avkall på sin skepticism”.

     Teorierna är många och konspirationerna växer.
     Om det onte var Pettersson utan en konspiration hade det nog framkommit. Säkerligen hade någon visselblåsare agerat när man viftade med belöning på 50 miljoner.

     Men jag ska erkänna att jag inte satt mig in i alla teorier och konspirationsteorier. Jag anser personligen att mördaren var Pettersson, att han visste var det fanns en revolver, hämtade den och sköt Palme i tron att det var Sigge. Även under amfetaminrus kan man vara uppspelt och stressad då man vet vad man ska göra.

     Tror mer på samtalen Gert Fylking hade med Pettersson under åren.
     Men jag kan givetvis ha fel. Men eftersom mördaren är frikänd – och död – kommer vi aldrig få veta exakt.

     /John

 2. Mikael mar 1, 2016

  En intressant detalj om CP är att han på frågan om varför han hade eldat upp de kläder som han hade på sig när Palme sköts, svarade:

  “Jo, så här var det… jag hade haft kläderna i torktumlaren på hög värme, och när jag var på väg från tvättstugan med kläderna i famnen så började de att brinna…”

  • Hempan mar 1, 2016

   Är det ett autentiskt citat? I så fall bör källan preciseras.
   Uppgiften om att Christer Pettersson ska ha stått och bränt kläder på sin bakgård i Sollentuna kan förstås verka komprometterande för honom, men inte ens polisens Palmeutredare vågade ta det på allvar. Gör man sig besväret att läsa vad som finns i FU-protokollet så ser man att där finns uppgifter som visar att det är rätt långsökt att hävda att klädbränningen har det minsta att göra med Palmemordet.

   Petterssons kompis Ulf Spinnars hävdar till exempel att det var hans jacka, inte Petterssons, som brunnit upp och att det hela skulle ha skett i januari-februari 1986, vilket i så fall skulle ha varit före mordet.

   Även utan att läsa in sig kan man ju rent allmänt dra slutsatsen att det skulle ha varit väldigt ogenomtänkt av Pettersson att försöka göra sig av med kläderna genom att börja elda upp dem hemma och sedan kasta ut de brinnande resterna från balkongen. Så mycket kan man väl i alla fall medge när det gäller Pettersson att han var inte obegåvad och han brukade inte handla i panik när han var misstänkt för brott.

   • Mikael mar 3, 2016

    Det var när det begav sig. Endera var det CPs egen röst från rättegången, eller så återgavs i nyheterna vad han hade sagt. Nu kommer förstås skeptiker att säga att jag kommer ihåg fel (deras favoritmetod för att bortförklara obekväma saker).