#25 – Dagen D för Dawkins


John Houdi och Richard Dawkins (men VAR är Anders? Den vidriga sanningen förklaras i avsnittet)

Anders och John (ja, mest den senare då) möter professor Richard Dawkins under hans föreläsning i Sverige 5 september där han pratade om sin bok Verklighetens magi.
Givetvis fokuseras det mesta om Richard Dawkins deltagande i SVT-programmet “Skavlan”
Välkommen till ett dawkinsinspirerat avsnitt av Radio Houdi som även svarar på livetweets om boktips, ordet “hen”, Hans Roslings statistik och svärdslukeri, tokigt heligt ord och mycket annat.
Häng med!

LÄNKAR FRÅN PROGRAMMET
* Om mormonkyrkan “Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga” av Patrik Lindenfors på Newsmill
* FRI – Om olika rörelser: Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga
* Richard Dawkins Foundation for Reason and Science
* Skavlan
* Paralympics – OS
* Hans Rosling på TED
* SSAI – Sword Swollowers Association International

BOKLÄNKAR
* http://www.bokus.com/bok/9789186061241/verklighetens-magi/
* Brev till en kristen nation – Sam Harris
* God is not great – Christopher Hitchens
* God, No! – Penn Jillette
(Ovanstående länkar är till Bokus men de finns, givetvis, på andra boksajter också).

Hans Rosling visar upp tygmärket för sitt medlemsskap i Internationella Svärdslukarföreningen (Sword Swollowers Association International)

4 svar till “#25 – Dagen D för Dawkins”

 1. Jag har hört flera mormoner intervjuas på radion om varför mörkhyade människor inte fick vara predikanter förrän 1978. Men ingen hade en susning. Men Patrik Lindenfors artikel gav svar på frågan. Likadant är det om man tar upp frågan om rymdkejsaren Xenu. De enda som inte vet något är scientologerna. Du kan också fråga en antroposof om Steiners rasläror eller hans syn på negerdanser och negerromaner. Antroposofen vet inte ett smack. Trots detta brukar mormoner, scientologer och antroposofer anse sina kritiker som icke pålästa och okunniga.

 2. Håller med Anders angående hen! Dock är hen mer komplex än att bara ett smidigt ord att eventuellt använda när könet är okänt, istället för han/hon. Uttrycket han/hon utgår från att alla individer definierar sig som antingen han eller hon och inget där emellan.

  Kön är inget binärt system och det är en grundläggande rättighet att få definieras sig själv, vare sig vi identifierar oss som han, hon, hen eller något helt annat.

  Varför bry oss vad hen betyder på engelska? Hm, i så fall finns det ju massor av svenska ord som har annan betydelse på engelska! Exempelvis barn, fart, fack, kock… Och vi skulle vara tvungna att sluta använda ordet trollkarl, det kan ju uppfattas som om vi pratar om ett troll som heter Karl ;).

  Ser alltid fram mot fler Radio Houdi!

 3. Förvisso. Men jag vidhåller det är ett fult ord i sig.
  Man kanske ska skriva ”han/hon/den/det” för att blidka alla.
  Äh, tycker det är strunt men så har jag, vad jag förstår, inte förstått det stora djupet och hur viktigt ordet ”hen” verkar vara för en del.
  Att jag nämnde engelskan var mitt putslustiga försök att få till humor runt det hela. Verkar misslyckats men ”you can’t win them all”, som det heter.
  Eller heter det ”You cant win hen all” ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.