#33 – Syns du inte finns du inte!

2012-11-06

FAKTA:
John och Anders – tillsammans med fem andra skeptiker – var först med att starta Sveriges första skeptiska podcast (Skeptikerpodden).

FAKTA:
I Radio Houdi var John och Anders först med livetweets under inspelningen så lyssnarna kunde ställa frågor direkt i podcasten.

FAKTA:
Radio Houdi var den första humor/skeptiska/humanistiska podcasten som även lät lyssnare ringa in direkt under inspelning.

FAKTA:
Nu tar John och Anders ytterligare ett steg och leder utvecklingen med podcasts genom att spela in programmet live via video så lyssnarna kan höra, se och interagera i programmet.

Detta podcastavsnitts inspelning sändes via Google+ Hangouts och YouTube söndagen den 4 november. Över 30 personer följde denna historiska podcastinspelningen live (trots att det var en testinspelning) på nätet och hade möjligheten att ställa frågor och kommentera.

I programmet pratade John och Anders bland annat om Expressens politiska reporter Niklas Svensson och Carl Bildts diskussion på Twitter om gudstjänster i public servicekanaler.
Ett stort kors ritades i taket då Aftonbladet plötsligt gjorde en vetenskaplig, rationell och kritisk artikel om hocus-pokus-“medicinen” homeopatika och vi ringer upp mentaklisten Lars-Peter Loeld som belyser detta med cold reading och om mentalister använder detta eller ej.
Ett tokigt heligt ord och mycket mer utlovas i denna historiska och underhållande podcast.

LÄNKAR FRÅN PROGRAMMET
* Expressens Niklas Svensson talar ut om religion · Storify
* Carl Bildt tog parti för gudstjänsten – Dagen
* ’Medicinen är en bluff’ | Nyheter | Aftonbladet
* Deras recept: koöga, myror & meteorjärn | Nyheter | Aftonbladet
* New Atheism – Wikipedia, the free encyclopedia

Till sist:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 comments on “#33 – Syns du inte finns du inte!

 1. “var först med att starta Sveriges första skeptiska podcast”… Kan man vara något annat än först om det är den första? ;)

 2. Örjan Wedin nov 6, 2012

  Collect call till Gud. Ovanligt roligt faktiskt.

 3. Herman Hedning nov 7, 2012

  Hej, och tack för svaret!
  Kul att ni tagit er tid att intervjua Loeld för att ge ett utförligt svar.
  Men det är alltså så att mentalister, sällan eller aldrig, använder sig av klassiska trolleritrick (i så fall anpassade till deras föreställning) för att förstärka och göra illusionen av mind control mer “trovärdig”?
  /HH

  • Herman Hedning nov 8, 2012

   …hmm, klassiska var kanske lite fel ord i sammanhanget. Traditionella är det jag var ute efter.
   /HH

 4. Herman Hedning: Beror på hur man ser det. Menatlism är en helt annan gren av trolleri. En egen gren som bara är besläktade med varandra.
  Det är inte så att en trollkarl automatiskt blir en bra mentalist. Däremot kommer 99% av alla menatlister från trollerivärlden då det ofta är samma tänk i vissa aspekter:

  Så svårt att förklara detta utan att gå in för mycket i mentalismen och magins hemligheter.

  /John

 5. Herman Hedning nov 9, 2012

  Hej John!
  Jag är medveten om att det är helt olika grenar och det är nog därifrån ursprunget till min fundering kommer.

  När jag, som är helt okunnig om trolleri, ser en mentalist uppträda så får jag känslan av att de glider på hela skalan från “rent trolleri” till “ren mentalism “och blandar friskt för att ge en så bra effekt av sitt nummer som möjligt medans en traditionell trollkarl håller sig på “sin kant”.

  För mig är det omöjligt att avgöra vad som egentligen är vad, men kan du, när du ser en mentalist uppträda, tänka: “Äh, det där gör han ju så.” eller “Oj, hur f-n gör han det?”

  Jag förväntar mig inte att du ska gå in djupt på ämnet eller avslöja några detaljer, men det är ändå intressant att höra din åsikt.
  /HH