97 – Radio Houdi går till val

2014-09-14

Nytt avsnitt av Radio Houdi. Denna gång går John och Anders till val!

Många val:
Vilket parti ska man välja?
Vilken iPhone ska man köpa?


Ska man köpa AppleWatch och med vilket armband då?
Ska man ladda ner U2:s nya?

Ska man se nakenbilder på kändisar?
Är det val eller käbbel, käbbel?
Och hur hyllas Derek Jeter? Vem, frågar ni? Jo, en av USA:s största idrottsmän som nu lägger av. Hyllningar i stil med Börje Salming 1976.

Radio Houdis val är vårt psychic medium Karsten Torebjer. Han levererar ett härligt meddelande!

Detta och MYCKET mer får du höra när du i ditt aktiva val väljer Radio Houdi som podcastkamrat.

Peta på partiledarna med en mikrofon

LÄNKAR SOM NÄMNS I AVSNITTET

Foto: Jonas Ziegler

Foto: Jonas Ziegler

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 comments on “97 – Radio Houdi går till val

 1. En liten kommentar gällande pensionssystemet. Tidigare hade vi ett system där arbetande generation betalade pensionen för de som var pensionärer samma år. Detta system har skrotats och alla födda 1954 eller senare får enbart pension från en fond där de själva varit med och betalat in. De som är födda 1953 eller tidigare finns i båda systemen, dvs en del går via skattsedeln och en del via egenhändigt inbetalade kronor. ATP-poäng och sånt är det alltså bara de som är födda -53 och tidigare som har några (och tennisspelare, fast det handlar ju inte om pensionen). Därutöver finns tjänstepension, som är pengar arbetsgivarna betalar till pensionsbolag för att du ska få lite högre pension än den allmänna pensionen. Slutligen finns finns privat pensionssparande. Summan är dock att alla som är födda -54 eller senare kommer få all sin pension från redan insparade pengar. Hur mycket man får beror på utvecklingen på pengarna på kontot, samt (lite syniskt kan tyckas) hur många i din åldersgrupp som avlider, eftersom de kvarvarande får dela på pengarna från de som dör. Om många lever länge leder det alltså till att det blir mindre pengar per person.

  Men det är ju ändå några år kvar tills de som är födda -53 är pensionärer. Och så länge det finns de födda -53 och tidigare i pensionssystemet så kommer det gå skattekronor till pensionärerna, och det är den gruppen det pratas om när politiker säger att det är svårt att få pengarna att räcka till.

  Bara en snabbis om iPhone också. Jag har en Galaxy S3 privat och en 5S i jobbet. Men när jag läser jobbmail eller ska söka något jobbrelaterat i mobilen använder jag min privata. Jag ser inte tillräckligt bra för iPhonens lilla skärm, måste zooma som en galning. Även om inte alla gillar stora mobiler är det trevligt att Apple äntligen går ifrån “One size fits all”-tanken. Folk är olika och använder sin telefon till olika saker, en del tycker det är jobbigt med stor skärm, andra behöver det för att kunna arbeta ordentligt. Ingen skulle väl försöka sälja samma storlek på tröja till Magnus Samuelsson och till en tjej på 1.60? Dessutom, NFC-chipet i min telefon använder jag en hel del. Jag har en app så jag kan kolla när mitt månadskort på SJ går ut och hur mycket reskassa jag har kvar på SL-kortet. Oerhört praktiskt och något jag tror det finns iPhone-användare som skulle ha nytta av.

  • Adam Pensionsmyndigheten sep 15, 2014

   Hej Torbjörn.
   Jag jobbar med sociala medier på Pensionsmyndigheten och såg att du gjort ett inlägg om intjänade av allmän pension och vill gärna besvara ditt inlägg.

   Det är deklarationen som ligger till grund för intjänade av den allmänna pensionen. Skatteverket beräknar något som heter pensionsunderlag från deklarationen, det underlaget är 93 % av inkomst av tjänst. Av dessa 93 % går 18,5% till den allmänna pensionen, det är uppdelat i två delar 16% går till inkomstpensionen och 2,5% går till premiepensionen. Det kallas pensionsrätt.

   Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen som du själv kan påverka genom att göra olika fondval på http://www.pensionsmyndigheten.se. Detta gäller för de som är född från 1954 och senare och där kan man säga att hela livets inkomster räknas.

   För de personer som är födda i mellangenerationen 1938-1953 så har de en del av det nya systemet och en del av det gamla systemet (som då kallades ATP)

   Personer som är födda före 1938 har enbart från det gamla systemet.

   Varje års pensionsrätt under hela livet ligger till grund för pensionen, till skillnad från ATP-systemet där pensionen byggdes på intjänade pensionspoäng för de 15 bästa åren. Ytterligare en skillnad är att både intjänade pensionsrättigheter och utbetalda pensioner i det nya systemet följer den allmänna inkomstutvecklingen och inte prisutvecklingen som i ATP-systemet. Dessutom anpassas pensionerna till den ökande livslängden genom att pensionen beräknas utifrån den förväntade livslängden för varje enskild årskull.

   Det nya pensionssystemet är därmed konstruerat för att bättre än ATP-systemet kunna klara av framtida samhällsekonomiska och demografiska förändringar, som till exempel ett ökat antal pensionärer i relation till antalet yrkesverksamma.
   Oavsett när man är född så grundar sig den allmänna pensionen från deklarerade inkomster, man kan inte och har heller aldrig kunnat betala in till den allmänna pensionen själv.

   Ditt inlägg hittade jag genom en sökmotor som visar träffar på internet som handlar om pension.
   Har du fler frågor om pension är du välkommen att ställa din fråga direkt på http://www.facebook.com/fragaompension eller ring vår kundservice på nummer 0771-776 776.
   Hälsningar Adam, Pensionsmyndigheten

 2. Vitnir sep 17, 2014

  Det Apple gjorde fel var att tillåta oändligt antal gissningar för att komma åt iCloudbackups. De hade inte heller två-faktors verifiering på den tjänsten. Rätt pinsamt. Med ett bra lösenord är man skyddad mot den sortens attack eftersom online-brute force attacks är långsamma.